Placa Nr16

...
textul de pe placa citit; format MP3
dacebalo(1).mp3
MP3 Audio Datei 467.8 KB
placa16
placa16.wav
Wave Audio Datei 2.8 MB
plaka16
plaka16.ogg
Audio Datei 258.6 KB

Txtul cu literele originare scris continuu
ΔΑЧΕΒΑΛΟΟΝΑΝЧΕΑΔΥΑΡΜΟΣΑΔΑΚΟЧΕΟΑΔΕΣΟΣΟΝΤΑΔΟΜΥЧΙΟΙΛΑΔΥΜΟΡΙΡΕΣΟΣΑΡΜΙЧΕΤΑΥΣΑΑЧΙΝΟΙΛΑΔΥΠΥΣΕΡΟΜΣΤΟΠΕΣΤΕΑΡΜΟΣΑ  ΡΥΜΥΝΟΣ

Textul cu litere originare despărțit de mine în cuvinte
ΔΑЧΕΒΑΛΟ  ΟΝΑΝЧΕΑ  ΔΥ  ΑΡΜΟΣΑ  ΔΑΚΟ  ЧΕΟ  ΑΔΕΣΟ  ΣΟ  ΝΤΑ  ΔΟ  ΜYЧΙΟΙΛΑ  ΔΥ  ΜΟΡΙΡΕΣΟ  ΣΑΡΜΙΨΕΤΑΥΣΑ  ΑЧΙ  ΝΟΙ  ΛΑΔΥ  ΠΥΣΕΡΟΜ  ΣΤΟ  ΠΕΣΤΕ  ΑΡΜΟΣΑ  ΡΥΜΥΝΟΣ


Transliterare
DACEBALĂ ĂNAÎNCEA DU ARMĂSA DACĂ CEĂ ADESĂ SĂ ÎNTA DĂ MUCIOILA DU MĂRIRESĂ SARMIGETAUSA  ACI NOI LADU PUSERĂM STĂ PESTE ARMĂSA RUMUNĂS (Î)
 Vocabular
dacebală=concducător de daci; mai mare peste daci; în Evul Mediu voievod.
ănaîncea=înaintea
du=de
dacă=dacă; adj
ceă=ce; pron. invar.
adesă=adastă; verb
să înta=să intre
dă mucioila=dă ordinul
măriresă=preamărire, lăudare
sarmigetausa= cetate
aci=aci; adv
noi=noi; pron pers pers 1 pl
ladu=placa; subst
puserăm=puserăm; verb perf simplu, pers 2 pl
stă=stă; verb timp prezent pers 3 sing
peste=peste; prep.
armăsa=armata; subst.
rumunăs(î)=rumunească; formată din rumuni (iobagi); adj.

Sistemul de scris de pe plăcile de plumb

 

Literele sînt în general acelea existente şi în alfabetele greceşti. Apar însă literele ci şi gi. Nu e clar de ce a fost folosită litera omega. Litera î nu apare pe text. Nu e absolut necesar ca ea să apară pt că sunetul î este parte componentă a consoanelor: bî, cî, dî, fî etc. În unele sisteme actuale de scris tot aşa se scrie. În sistemul actual de scris sîrbesc sunetul î nu este marcat grafic; Srbija , adică scris în sistemul nostru actual este Sîrbiia, din 3 silabe; sîr-bi-ia. Vorbitorii ştiu cu uşurinţă unde trebuie să citească un î ce nu apare pe text.

 

Desigur nu a existat în acea perioadă o limbă literară sau un sistem unificat de scris. De aceea unele cuvinte apar pe aceste plăci scrise în mai multe feluri. Se vede clar acest lucru in cazul cuvintelor bine cunoscute de noi ca Decebal şi Burebista.

 

În poză vedeţi cum cineva a grafiat SMRDAN.

 

De observat că această placă are urme de prindere pe margini. Cu astfel de piroane a fost placa prinsă în perete. Presupun că peretele a fost din lemn. Pe unul dintre aceste piroane nu se văd urma de rugină iar pe celelalte se văd puține urme de rugină. Piroanele constituie  un indiciu că sînt  adevărate aceste plăci, adică nu sînt copii ale unora din aur. Toate plăcile din aur antice găsite sînt foarte subțiri și nu au scris în relief. Nici dacii nu au produs plăci de aur groase, cu scris în relief, neglijent lucrate. Mulți oameni presupun că dacii aveau cantități imense de aur și ar fi putut produce astfel de plăci. Eu cred că nu ar fi avut vreun rost să prindă în pereți cu piroane plăci grele de aur apoi să spere că nu le va fura nimeni. Plumbul era un material mult mai ieftin și se turna foarte ușor. În concluzie plăcile sînt originale, adică nu sînt copii. În imagine sînt patru piroane dacice. După formă se vede că ele au fost făcute prin batere pe nicovală, adică sînt din oțel.Fierul devine oțel prin batere.